03 ipiresies top banner

Η χρήση Ομοιοπαθητικής εμφυτευματολογίας στην χειρουργική στόματος

Η χρήση Ομοιοπαθητικής εμφυτευματολογίας στην χειρουργική στόματος

Η βοήθεια της Ομοιοπαθητικής στην καλή πρόγνωση μιας γναθοχειρουργικής επέμβασης είναι μεγάλη. Ο ειδικός ομοιοπαθητικός μπορεί να προετοιμάσει τον ασθενή του μια εβδομάδα πριν την επέμβαση με τα κατάλληλα φάρμακα, ώστε να αποφύγουμε τον πόνο, τo αιμάτωμα και το οίδημα και να βοηθήσουμε στην καλή επούλωση των ούλων, του οστού, των οστικών μοσχευμάτων και την οστεοενσωμάτωση των εμφυτευμάτων. Όντας ειδικός εμφυτευματολόγος–χειρουργός στόματος και ομοιοπαθητικός, μετά από την 20χρονη εφαρμογή της Ομοιοπαθητικής στην πρακτική μου, είδα με χαρά τους ασθενείς μου να μην πονάνε μετά τις επεμβάσεις, να έχουν πολύ μικρά και μειωμένης διάρκειας οιδήματα και απουσία αιματώματος και επιπλοκών.

 

Η βοήθεια της Ομοιοπαθητικής δεν σταματάει εδώ. Με βάση τα όσα έχω ήδη εφαρμόσει από το 1989, ασθενείς με γενικά προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, οστεοπόρωση και αυτοάνοσα νοσήματα, μπορούν να αποφύγουν προβλήματα με τα εμφυτεύματά τους, αν τους χορηγήσουμε την κατάλληλη φυτοθεραπευτική και Ομοιοπαθητική αγωγή.
Η έλλειψη παρενεργειών, τα άμεσα αποτελέσματα, το χαμηλό κόστος και η μείωση στο ελάχιστο της χρήσης αντιβιοτικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, είναι από τα βασικά πλεονεκτήματα της Ομοιοπαθητικής θεραπευτικής. Για αυτό το λόγο τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι κατάλληλα για χρήση σε διαβητικούς, εγκύους γυναίκες, εξασθενημένα άτομα μεγάλης ηλικίας, ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, με νεφρική ανεπάρκεια και άτομα μεγάλης ηλικίας.

 

Τι είναι τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα;

Είναι τεχνητές ρίζες δοντιών, σε σχήμα κοχλία-βίδας ή κυλίνδρου, κατασκευασμένες από καθαρό τιτάνιο που σκοπό έχουν την αντικατάσταση των χαμένων φυσικών δοντιών. Τα οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα τοποθετούνται στα οστά των γνάθων με ειδικά εργαλεία τρυπανισμού και ενεργοποιούνται σε διάστημα 2-6 μηνών. Στο διάστημα αυτό το οστό που περιβάλλει το εμφύτευμα επουλώνεται και «ενσωματώνεται» με την εξωτερική επιφάνεια του εμφυτεύματος. Σε περιπτώσεις που ο όγκος του οστού είναι ανεπαρκής, μπορεί να αυξηθεί χρησιμοποιώντας οστικά μοσχεύματα.

 

Τα τελευταία 10 χρόνια μειώσαμε τον χρόνο εμβύθισης των εμφυτευμάτων στο οστό. Τροποποιήσαμε την επιφάνεια του τιτανίου (υλικού κατασκευής του εμφυτεύματος), ώστε ο χρόνος ενεργοποίησης να μειωθεί σε μερικές ώρες. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής έρχεται στο ιατρείο χωρίς δόντια, τοποθετούνται τα εμφυτεύματα και λίγες ώρες μετά ο ασθενής φεύγει από το ιατρείο με τα καινούρια δόντια του βιδωμένα στα μόλις τοποθετημένα εμφυτεύματα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν η σκληρότητα του οστού του ασθενούς είναι μεγάλη και ο όγκος του οστού είναι επαρκής.

 

Πού χρησιμοποιούνται τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα;

Πολλοί ασθενείς ανακαλύπτουν με την πάροδο του χρόνου ότι η λύση της τεχνητής οδοντοστοιχίας δεν μπορεί να αντικαταστήσει με επιτυχία τα φυσικά τους δόντια και παραπονιούνται για αισθητικά προβλήματα, πόνο και δυσφορία κατά τη μάσηση. Όσοι φορούν οδοντοστοιχία, γνωρίζουν ίσως τα λειτουργικά και ψυχολογικά προβλήματα που δημιουργούνται όταν η οδοντοστοιχία είναι ασταθής κατά τη διάρκεια της μάσησης ή όταν μιλούν ή γελούν.
Δύο έως οκτώ εμφυτεύματα τοποθετημένα στην πάνω ή στην κάτω γνάθο μπορούν να στηρίξουν μια νέου τύπου προσθετική εργασία (γέφυρα ή οδοντοστοιχία) που θα λύσει τα αισθητικά και λειτουργικά σας προβλήματα (μάσηση, ομιλία, γέλιο) με επιτυχία.
Σε περίπτωση που μόνο λίγα δόντια έχουν χαθεί, η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων επιτρέπει την κατασκευή μίας ακίνητης γέφυρας χωρίς τροχισμό των γειτονικών δοντιών για την τοποθέτηση στεφανών.

 

Είναι τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα ασφαλή για τον οργανισμό;

Το σύνηθες υλικό που είναι κατασκευασμένα τα σύγχρονα εμφυτεύματα είναι το καθαρό τιτάνιο. Όλες οι εκτεταμένες και μακρόχρονες κλινικές και εργαστηριακές έρευνες δείχνουν ότι το υλικό αυτό είναι απόλυτα ασφαλές για τον ανθρώπινο οργανισμό, η τοξικότητά του και η πιθανότητα να προκαλέσει τη γέννηση νεοπλασματικών κυττάρων (καρκίνου) είναι μηδενική και η βιοσυμβατότητά του άριστη. Το βιοϋλικό αυτό χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην ορθοπεδική και γναθοπροσωπική χειρουργική για τα τελευταία 25 χρόνια. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάνω από 1.000.000 οδοντιατρικά οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα έχουν τοποθετηθεί σε ασθενείς τα τελευταία 10 χρόνια σε Ευρώπη και Αμερική. Τα τελευταία 10 χρόνια κάποιες εταιρείες κατασκευής εμφυτευμάτων χρησιμοποιούν κράμα αλουμινίου, βαναδίου και τιτανίου για να μειώσουν σημαντικά το κόστος παραγωγής τους. Το βανάδιο είναι τοξικό και αλλεργιογόνο και η χρήση του πρέπει να αποφεύγεται. Ο ασθενής πρέπει να απαιτεί από το γιατρό του να μάθει για το είδος των εμφυτευμάτων που θα τοποθετηθούν στη γνάθο του. Εμφυτεύματα αμφιβόλου προελεύσεως, που στερούνται αυστηρούς εργαστηριακούς ελέγχους, πρέπει να μην γίνονται δεκτά από τους ασθενείς.

 

vides

 

 

Ομοιοπαθητικά & φυτοθεραπευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στην εμφυτευματολογία

Στην κλινική πρακτική τα φάρμακα, ARNICA MONTANA, RUTA, HYPERYCUM, APIS, ECHINACEA και NATRUM SULFURICUM (απορρόφηση οιδήματος) χορηγούνται 7 με 10 μέρες προεγχειρητικά και 5 με 15 μέρες μετεγχειρητικά, σε δυναμοποιήσεις από 3Χ έως 1MK ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ασθενή και την σοβαρότητα του περιστατικού. Τα βάμματα HYPERYCUM και CALENTULA δίνονται 3 μέρες πριν και για 10 μέρες μετά την επέμβαση (30 σταγόνες από το κάθε ένα σε 200 ml νερό – μπουκώματα 2-3 φορές την μέρα για 3-5 λεπτά). Η επουλωτική τους ικανότητα είναι εντυπωσιακή ακόμη και στα τραύματα που κλείνουν κατά δεύτερο σκοπό. Για την επιτάχυνση της οστικής επούλωσης ο συνδυασμός RUTA SYMPHYTUM CALCAREA PHOS (σε 6Χ) δίνει επίσης εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα χορηγούμε για 3 τουλάχιστον μήνες μετά την επέμβαση σε καθημερινή λήψη.

APIS MELLIFICA
Προέλευση: Ζωική από το έντομο μέλισσα.
Δράση: Αντιφλεγμονώδης, αντιοιδηματική και αντισταμινική.
Xρήση: Χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική για όλα τα οιδήματα αλλεργικής και μηχανικής (π.χ. οίδημα μετά από την εμφύτευση) αιτιολογίας.

ARNICA MONTANA
Προέλευση: Φυτική από τη ρίζα του φυτού «Arnica Montana».
Δράση: Αντιφλεγμονώδες, παυσίπονο.
Απορροφάει τα αιματώματα και προλαμβάνει την εμφάνιση τους.
Χρήση: Το χορηγούμε πριν και μετά από κάθε επέμβαση. Όλοι οι μηχανικοί μετεγχειρητικοί τραυματισμοί (εξαγωγή, οστεοτομή) αποτελούν ένδειξη για τη χορήγηση του φαρμάκου.

CALCAREA CARBONICA
Προέλευση: Είναι η χημική ένωση «ανθρακικό ασβέστιο», την οποία συλλέγουμε από το κέλυφος των οστρακοειδών.
Δράση: Η λήψη του ως ομοιοπαθητικό φάρμακο βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση και αφομοίωση του ασβεστίου από τον οργανισμό.
Χρήση: Το χορηγούμε μαζί με την CALCAREA.
PHOSPHORICA για να βοηθήσουμε τη γρήγορη επούλωση των οστικών βλαβών μετά από τη χρήση οστικών μοσχευμάτων.

CALCAREA PHOSPHORICA
Προέλευση: Είναι η χημική ένωση «φωσφορικό ασβέστιο». Αποτελεί το κυρίως συστατικό των οστών και της αδαμαντίνης των δοντιών μας.
Χρήση: Χορηγούμενο ως ομοιοπαθητικό φάρμακο βοηθά τη γρήγορη επούλωση των οστικών βλαβών μετά από τη χρήση οστικών μοσχευμάτων.

CALENDULA OFFICIALIS
Προέλευση: Από το ομώνυμο φυτό.
Δράση: Αντισηπτική, επουλωτική, αναλγητική και αιμοστατική.
Χρήση: Στην οδοντιατρική χρησιμοποιείται με τη μορφή μητρικού βάμματος (ΤΜ), μετά από οποιαδήποτε επέμβαση στη στοματική κοιλότητα.

ECHINACEA ANGUSTIFOLIA
Προέλευση: Από το ομώνυμο φυτό.
Δράση: Φυσικό αντιβιοτικό που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό.
Χρήση: Στην οδοντιατρική χρησιμοποιείται κυρίως ως φυσικό αντιβιοτικό.

HYPERICUM PERFORATUM
Προέλευση: Από το φυτό «βαλσαμόχορτο».
Δράση: Αντισηπτική, αναλγητική και επουλωτική.
Χρήση: Σαν μητρικό βάμμα έχει εξαιρετικές επουλωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για στοματο-πλύσεις σε οποιοδήποτε τραυματισμό ή επέμβαση στη στοματική κοιλότητα.

RUTA
Προέλευση: Από το φυτό «απήγανος» που συναντάμε στη Νότια Ευρώπη και Βόρεια Αφρική.
Χρήση: Στην Ομοιοπαθητική οδοντιατρική χρησιμοποιείται ως φάρμακο επιλογής, μετά από χειρουργικές επεμβάσεις της γνάθου με αποκόλληση κρημνού, επειδή έχει ισχυρή επουλωτική δράση επί του περιοστέου.

SYMPHYTUM
Προέλευση: Από το ομώνυμο φυτό.
Δράση: Έχει επιλεκτικότητα στο οστό και το περιόστεο.
Χρήση: Έχει εξαιρετική ικανότητα επούλωσης οστικών τραυμάτων και χρησιμοποιείται στη χειρουργική στόματος παράλληλα με τη χρήση οστικών μοσχευμάτων και εμφυτευμάτων, επιταχύνοντας την οστεοενσωμάτωση τους.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

Σωκράτους 2 κ΄ Αγίου Νικολάου 101 Γλυφάδα.
Τηλ - Fax: 210 - 89.43.248