03 ipiresies top banner

Σφραγίσματα αμαλγάματος: πρόσφατα στοιχεία για την επικινδυνότητά τους

Αμάλγαμα και νόσος του Αλτσχάιμερ. Παρά το γεγονός ότι τα οδοντικά σφραγίσματα με αμάλγαμα είναι σε ευρεία χρήση για περίπου 150 χρόνια, αυτό άρχισε να αλλάζει στα μέσα της δεκαετίας του 1980 όταν άρχισαν να εμφανίζονται στοιχεία ότι απελευθερώνονταν ατμοί υδραργύρου από αυτά τα σφραγίσματα. Ωστόσο, δεν υπήρχαν πολλά αποδεικτικά στοιχεία εκείνη τη στιγμή. Πράγματι, αργότερα, το 1997, η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας σε κοινή δήλωση συναίνεσης για τα οδοντιατρικά αμαλγάματα δήλωσαν: "Δεν υπάρχουν δημοσιευμένες ελεγχόμενες μελέτες που να αποδεικνύουν συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες από αποκαταστάσεις αμαλγάματος.

 

" Ωστόσο, η πρόοδος της τεχνολογίας επέτρεψε σήμερα να ελεγχθεί η θεωρία για τη σχέση υδραργύρου και νόσου του Αλτσχάιμερ και να δοκιμαστεί άμεσα σε δείγματα εγκεφαλικού ιστού από πάσχοντες της νόσου. Δύο ανεξάρτητα πανεπιστημιακά εργαστήρια απέδειξαν ότι μικρές ποσότητες υδραργύρου μπορούν να βλάψουν τις μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων. Μια ομάδα Ελβετών και Βέλγων επιστημόνων εξέθεσαν κύτταρα εγκεφάλου σε ελάχιστες ποσότητες υδραργύρου και παρατήρησαν αλλαγές που μιμούνταν "όλες τις βιοχημικές αλλοιώσεις της νόσου του Αλτσχάιμερ " (J Neurochem, 2000; 74: 231-6). Ένα χρόνο αργότερα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι του Καναδά διαπίστωσαν ότι ο υδράργυρος προκαλούσε χαρακτηριστικά «νευροϊνιδιακά συσσωματώματα» που βρέθηκαν στους εγκεφάλους των πασχόντων από Αλτσχάιμερ (NeuroReport, 2001; 12: 733-7). Απαντώντας στις ανησυχίες που εγείρουν αυτά τα ευρήματα, η Σουηδία έχει απαγορεύσει τα μαύρα σφραγίσματα υδραργύρου, ενώ η Αυστρία και η Γερμανία έχουν περιορίσει τη χρήση τους. Τελευταία εξετάζεται η απαγόρευσή τους στην Καλιφόρνια, όπου από το 2007 υπάρχει νομοσχέδιο να τεθεί εκτός νόμου η χρήση του υδραργύρου που περιέχουν το σφράγισμα των δοντιών.


Τα μαύρα σφραγίσματα των δοντιών αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη.

Τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου στο σώμα σας, τα οποία μπορεί να προκύψουν από τα οδοντιατρικά σφραγίσματα, αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο του διαβήτη. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα που έχουν υψηλότερα από το μέσο όρο επίπεδα υδραργύρου στον οργανισμό τους έχουν έως και 65 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου ΙΙ αργότερα στη ζωή τους. Ερευνητές από το ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Ιντιάνα των ΗΠΑ ήταν οι πρώτοι που εντόπισαν τον υδράργυρο ως αιτία του διαβήτη, που τοποθετείται μαζί με το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την κακή διατροφή στον κατάλογο των παραγόντων κινδύνου. Έκαναν την ανακάλυψη, όταν μελέτησαν τον τρόπο ζωής 3.875 ανδρών και γυναικών. Εκείνοι που είχαν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου εξαιτίας των μαύρων σφραγισμάτων όταν ήταν νεότεροι, ήταν πολύ πιο πιθανό να γίνουν διαβητικοί σε μεγαλύτερη ηλικία. (Diabetes Care, 2013; doi: 10.2337/dc12-1842)


Σφραγίσματα υδραργύρου και Σκλήρυνση κατά πλάκας.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση ανάμεσα στη δηλητηρίαση υδραργύρου από τα σφραγίσματα αμαλγάματος και τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και με άλλες ασθένειες σκλήρυνσης, όπως η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, η ασθένεια από την οποία πάσχει ο διάσημος φυσικός Dr Stephen Hawking. Πρόσφατα, μια σουηδική εφημερίδα δημοσίευσε την τεκμηριωμένη περίπτωση μίας ασθενούς με πολλά νευρολογικά προβλήματα, που είχε διαγνωστεί από το 1984 με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, ασθένεια που οδηγεί σε σταδιακή παράλυση και είναι θανατηφόρα. Ο οδοντίατρος της, ο οποίος αναγνώρισε πολλά συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της δηλητηρίασης από υδράργυρο, πρότεινε στην ασθενή που είχε πολλά σφραγίσματα αμαλγάματος να τα αντικαταστήσει, ιδιαίτερα δεδομένου ότι θα τα νευρολογικά προβλήματά της εμφανίστηκαν μετά από την τοποθέτηση των σφραγισμάτων. Έξι εβδομάδες μετά την αντικατάσταση των μαύρων σφραγισμάτων, η ασθενής ήταν σε θέση να ανεβεί τις σκάλες χωρίς να βιώνει πόνους στην πλάτη. Τέσσερις μήνες αργότερα, επέστρεψε στο ίδιο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σουηδίας, όπου είχε διαγνωστεί ασθένειά της, όπου εξέτασαν την κατάστασή της. Η ακόλουθη σημειογραφία καταχωρήθηκε στο αρχείο της: "Δεν υπάρχει κανένα σχόλιο για τη νευρολογική κατάσταση. Ως εκ τούτου, η ασθενής δεν παρουσιάζει οποιαδήποτε ασθένεια κινητικού νευρώνα. Έχει ενημερωθεί ότι νευρολογικά είναι σε πλήρη υγεία…". Το νοσοκομείο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα υπήρξε λόγω του υδραργύρου στο νωτιαίο μυελό. Εννέα χρόνια αργότερα, η ασθενής εξακολουθεί να είναι σε καλή υγεία. (Int J of Risk Safety Medicine, 1994; 4: 229-236)


Τα σφραγίσματα αμαλγάματος αναμένεται να απαγορευτούν σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα οδοντικά σφραγίσματα με αμάλγαμα - που περιέχει υδράργυρο - αναμένεται να μειωθούν σταδιακά σε όλη την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πιθανό να επιλέξει την πλήρη απαγόρευση έως το 2013, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από το 2018, μετά από καταδικαστική έκθεση ενός φορέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν και η υπηρεσία Bio-Intelligence Service (BIS) συνιστά την απαγόρευση κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους, έχουν επισημανθεί μια σειρά από προβλήματα υγείας των οποίων η αιτία είναι τα μαύρα σφραγίσματα. Τα προβλήματα αυτά κυμαίνονται από αλλεργίες, νευρολογικές ασθένειες, ασθένειες των νεφρών, μέχρι αυτισμό, αυτοάνοσα νοσήματα και συγγενείς ανωμαλίες. Οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις απειλές για την υγεία εξαιτίας του αμαλγάματος. Πέρα από τα επίπεδα υδραργύρου στα ψάρια που τρώμε και στο περιβάλλον μας, τα οδοντιατρικά αμαλγάματα είναι μακράν η κύρια πηγή του συνολικού φορτίου υδραργύρου στον οργανισμό μας, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.


Τα συμπεράσματά τους προκάλεσαν σοβαρή αμηχανία σε οδοντιατρικές κοινότητες όπως η British Dental Association που εδώ και χρόνια έχει υποστηρίξει ότι τα σφραγίσματα αμαλγάματος είναι ασφαλή. Παρά τις διαβεβαιώσεις της, η Σουηδία και η Δανία εισήγαγαν γενική απαγόρευση στη χρήση του οδοντιατρικού αμαλγάματος το 2008, ενώ η Αυστριακοί και οι Γερμανοί οδοντίατροι δεν το χρησιμοποιούν σε παιδιά, έγκυες και άτομα με προβλήματα στα νεφρά. Η Νορβηγία απαγόρευσε τα οδοντικά αμαλγάματα από το 2008. (Study on the Potential for Reducing Mercury Pollution from Dental Amalgam and Batteries, European Commission Bio-Intelligence Service, July 2012).


Για να απαλλαγούμε από τα μαύρα σφραγίσματα πρέπει πρώτα να τα αφαιρέσουμε από την στοματική μας κοιλότητα, να τα αντικαταστήσουμε με κάποια λιγότερο επιβλαβή υλικά όπως τα composites και τα υαλονομερή και να φροντίσουμε για την απομάκρυνση του υδραργύρου και των άλλων μετάλλων από τον οργανισμό μας με την βοήθεια ειδικών ομοιοπαθητικών φαρμάκων ή ειδικών φαρμακευτικών ουσιών. Για να αντικαταστήσουμε τα οδοντιατρικά αμαλγάματα θα πρέπει ο οδοντίατρος μας να ακολουθήσει ένα αυστηρό πρωτόκολλο για την αφαίρεσή τους και στη συνέχεια με τη βοήθεια της ομοιοπαθητικής και της φυτοθεραπείας να γίνει απομάκρυνση του μετάλλου από το σώμα.


Copyright

Μηνάς Ρηγάτος 

Χειρ. Οδοντίατρος
Ειδ. Ομοιοπαθητικός,
Περιοδοντολόγος, Εμφυτευματολόγος.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

Σωκράτους 2 κ΄ Αγίου Νικολάου 101 Γλυφάδα.
Τηλ - Fax: 210 - 89.43.248