03 ipiresies top banner

Ολιστική Αφαίρεση Σφραγισμάτων από Αμάλγαμα (μαύρα σφραγίσματα)

Πώς να απομακρύνετε με ασφάλεια τα μαύρα σφραγίσματα από την στοματική σας κοιλότητα και το σώμα σας

Το οδοντιατρικό αμάλγαμα (μαύρα σφραγίσματα) είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται για την έμφραξη των τερηδονισμένων δοντιών για τουλάχιστον 100 χρόνια. Αποτελείται από 50% υδράργυρο 35% άργυρο, 13% κασσίτερο, 2% χαλκό και ψήγματα ψευδαργύρου.

Η παρουσία των 5 παραπάνω διαφορετικών μετάλλων στη σύνθεση του Οδοντιατρικού αμαλγάματος και ο χαλαρός χημικός τους δεσμός έχει ως αποτέλεσμα αφενός τη δημιουργία γαλβανικών ρευμάτων που διαπερνούν όλο το σώμα και είναι της τάξης των 0,1 με 10μΑ (μικροαμπέρ) -το ρεύμα που μετριέται σε ένα φυσιολογικό σώμα είναι 3 μΑ – και αφετέρου τη συνεχή απελευθέρωση δηλαδή τη συνεχή διάλυση των παραπάνω μετάλλων, τα οποία υπό τη μορφή ιόντων μολύνουν ολόκληρο τον οργανισμό μας. Το φαινόμενο αυτό είναι ακόμη εντονότερο, όταν συνυπάρχουν στη στοματική κοιλότητα ένθετα ή άλλες προσθετικές εργασίες κατασκευασμένες από χρυσό ή άλλο πολύτιμο μέταλλο.

 

Ο ασθενής ο οποίος φέρει για πολλά χρόνια οδοντιατρικά αμαλγάματα έχει ήδη «μολύνει» τον οργανισμό του από τον υδράργυρο. Τα άτομα του υδραργύρου αποθηκεύονται στα σπλάχνα, (ήπαρ, νεφρά), το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος), το υποδόριο λίπος, διαπερνώντας ακόμη και τον πλακούντα! Μεγάλα ποσοστά συγκέντρωσης υδραργύρου ανιχνεύονται στο μητρικό γάλα σε μητέρες που έχουν μαύρα σφραγίσματα.

 

Για να απαλλαγούμε από τα μαύρα σφραγίσματα πρέπει πρώτα να τα αφαιρέσουμε από την στοματική μας κοιλότητα, να τα αντικαταστήσουμε με βιο-συμβατά υλικά όπως τα composites και τα υαλονομερή και να φροντίσουμε για την απομάκρυνση του υδραργύρου και των άλλων μετάλλων από τον οργανισμό μας με την βοήθεια ειδικών ομοιοπαθητικών φαρμάκων, ή ειδικών φαρμακευτικών ουσιών (βλ. παρακάτω).

 

Για να αντικαταστήσουμε τα οδοντιατρικά αμαλγάματα, θα πρέπει ο οδοντίατρος μας να ακολουθήσει το παρακάτω αυστηρό πρωτόκολλο για την αφαίρεσή τους:

-Χρήση ειδικής ισχυρής χειρουργικής αναρρόφησης που να αγκαλιάζει το δόντι από το όποιο αφαιρείται το αμάλγαμα .

-Χρήση ελαστικού απομονωτήρα (είναι προαιρετική γιατί οι ατμοί του υδραργύρου που προκαλούνται από το τρόχισμα του μετάλλου διαπερνούν σε μεγάλο βαθμό το latex των προστατευτικών γαντιών και του ελαστικού απομονωτήρα) και άφθονου κρύου νερού από το αερότορ.

-Τεμαχισμός του αμαλγάματος και απομάκρυνσή του σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα τεμάχια.

-Χρήση μάσκας προστασίας και γυαλιά για τον γιατρό.

-Διπλά γάντια για τα χέρια του γιατρού που πρέπει να ξεπλένονται συχνά όταν γεμίζουν με ρινίσματα αμαλγάματος.

-Φίλτρο για συγκράτηση του μετάλλου στο οδοντιατρικό μηχάνημα ώστε να μην μολύνουμε το περιβάλλον μέσω την αποχέτευσης.

-Αερισμός του χώρου σε μικρά χρονικά διαστήματα.

-Αποφυγή αφαίρεσης αμαλγάματος σε έγκυες.

-Αφαίρεση 2-3 αμαλγαμάτων κάθε 7-10 μέρες.

Το πρωτόκολλο αυτό προστατεύει σε ένα μεγάλο βαθμό, τόσο τον ασθενή όσο και τον γιατρό, από την απορρόφηση των τοξικών ατμών του υδραργύρου, που παράγονται από το τρόχισμα για την αφαίρεση των μαύρων εμφράξεων. Η προστασία όμως αυτή δεν είναι απόλυτη. Οι ατμοί υδραργύρου διαπερνούν σε μεγάλο βαθμό το latex των προστατευτικών γαντιών και του ελαστικού απομονωτήρα και ένα μέρος τους διαχέεται στον αέρα του ιατρείου.

 

Ο οδοντίατρος που στη διάρκεια της πρακτικής του αφαιρεί ένα μεγάλο αριθμό αμαλγαμάτων, απορροφάει κυρίως μέσω του δέρματος και της αναπνευστικής οδού, κάποια ποσοστά μετάλλου που μετά από χρόνια συσσώρευση μπορούν να αποβούν καταστρεπτικά για την υγεία του.

 

Το πρωτόκολλο της απομάκρυνσης του μετάλλου από το σώμα μας:

Μετά την απομάκρυνση των μαύρων σφραγισμάτων από το την στοματική κοιλότητα γίνεται μέτρηση της δηλητηρίασης του οργανισμού με συσκευή βιοσυντονισμού Biocom. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ομοιοπαθητικό φάρμακο Mercurius Solubilis και τα Solidago και Taraxacum (για τον καθαρισμό ήπατος και νεφρών). Όπως επίσης και το φάρμακο Dental Amalgam που παρασκεύασα το 2009.

 

Παράλληλα με την παραπάνω θεραπεία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα παρακάτω φυτικά σκευάσματα: chlorella, vitamin-c cilantro, allium sativum, allium ursinum, omega-3(epa-dha), probiotics. H επιλογή των σκευασμάτων βασίζεται στις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Καλό είναι οι ασθενείς που θέλουν να αποτοξινωθούν από τον υδράργυρο του οδοντιατρικού αμαλγάματος, να μην χρησιμοποιούν τα σκευάσματα αυτά μόνοι τους αλλά να ακολουθούν την καθοδήγηση του θεράποντος ομοιοπαθητικού οδοντιάτρου.

 

Οι φαρμακευτικές ουσίες DMPS (sodium2,3-dimercaptopropane-1-sulfonate) και Lipoic acid χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό. Το DMPS είναι μια ουσία που δεσμεύει τον υδράργυρο και τον απομακρύνει από το σώμα αλλά πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιείται με παράλληλες αναλύσεις ούλων για να αποφασίσουμε πότε πρέπει να την σταματήσουμε. Η συνήθης δόση του DMPS είναι από 20-300mg την ημέρα. Όταν λαμβάνουμε την ως άνω ουσία, καλό είναι να παίρνουμε ψευδάργυρο και χαλκό σαν συμπλήρωμα διατροφής σε αναλογία 10 προς 1, δηλαδή 25mg ψευδάργυρο με 2.5mg χαλκού. Το Lipoic acid συστήνεται μόνο για την απομάκρυνση του ινοργανικού υδραργύρου (των οδοντιατρικών αμαλγαμάτων) και όχι αυτού που περιέχεται στα ψάρια της θάλασσας. Η συνήθης δόση είναι 25mg την ημέρα, η οποία μπορεί να ανέβει στα 50mg εάν είναι καλά ανεκτό από το πεπτικό μας σύστημα.

 

Όταν χρησιμοποιούμε το DMPS και το Lipoic acid πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιηθεί κάποιο κατάλληλο φυτοθεραπευτικό φάρμακο για την υποστήριξη και τη διέγερση της νεφρικής και της ηπατικής λειτουργίας. Καλό είναι οι ασθενείς που θέλουν να αποτοξινωθούν από τον υδράργυρο του οδοντιατρικού αμαλγάματος να μην χρησιμοποιούν τα σκευάσματα αυτά μόνοι τους αλλά να ακολουθούν την καθοδήγηση του θεράποντος οδοντιάτρου.


Copyright

Μηνάς Ρηγάτος 

Χειρ. Οδοντίατρος
Ειδ. Ομοιοπαθητικός,
Περιοδοντολόγος, Εμφυτευματολόγος.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

Σωκράτους 2 κ΄ Αγίου Νικολάου 101 Γλυφάδα.
Τηλ - Fax: 210 - 89.43.248