Βιο-συμβατές γέφυρες άρτιας αισθητικής

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΧΡΟΝΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ.

Η αισθητική οδοντιατρική χρησιμοποιεί τις στεφάνες-θήκες από ολοκεραμικά υλικά και από ζιρκόνια -δηλαδή υλικά που δεν έχουν σκελετό από μέταλλο-όπως και υλικά από ρητίνες-composites, για να αλλάξει ή να βελτιώσει το σχήμα και το χρώμα του δοντιών μας με τρόπο απόλυτα φυσικό.Το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να ξεχωρίσει το πραγματικό από το τεχνητό. ΦΥΣΙΚΑ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΑΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΣ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΩΠΟΥ.

 

Η Ολιστική αντιμετώπιση της αισθητικής οδοντιατρικής

Τα τελευταία χρόνια η αισθητική οδοντιατρική άρχισε να χρησιμοποιεί υλικά τα οποία είναι απαλλαγμένα από την παρουσία μέταλλων στη σύστασή τους. Η απουσία μετάλλου στη δομή των υλικών αυτών επιτρέπει την αντανάκλαση του φωτός όπως στα φυσικά δόντια δημιουργώντας αίσθηση απόλυτης φυσικότητας.

Τα υλικά αυτά είναι βιοσυμβατά γιατί στερούνται τοξικότητας τόσο για τη στοματική κοιλότητα όσο και για τον υπόλοιπο οργανισμό μας. Η βιοσυμβατότητα των υλικών αυτών οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι απουσιάζει το φαινόμενο δημιουργίας γαλβανικών-ηλεκτρικών ρευμάτων στη στοματική κοιλότητα. Τα ρεύματα αυτά δημιουργούνται όταν έχουμε στο στόμα μας γέφυρες ή στεφάνες (θήκες) ή σφραγίσματα που είναι κατασκευασμένα από διαφορετικά μεταλλικά υλικά.

Για παράδειγμα, όταν συνυπάρχουν μαύρα σφραγίσματα και γέφυρες από χρυσό, στο στόμα μας ρέει ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο δημιουργείται από την αλληλεπίδραση του χρυσού των στεφάνων με τον άργυρο, τον υδράργυρο και το χαλκό του μαύρου σφραγίσματος. Με αυτό τον τρόπο το στόμα μας μετατρέπεται σε μια κοινή μπαταρία λόγω της συνεχούς διάλυσης των μετάλλων των μαύρων σφραγισμάτων. Τα ιόντα των μετάλλων αυτών απελευθερώνονται σε μεγάλες ποσότητες, δηλητηριάζοντας επικίνδυνα ολόκληρο το σώμα. Το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα έχουμε όταν συνυπάρχει μια γέφυρα χρυσοπλάτινας με μια γέφυρα παλαδίου νικελίου. Το παλάδιο και το νικέλιο δεν θεωρούνται πια ασφαλή για τον ανθρώπινο οργανισμό αν και η χρήση τους στην Οδοντιατρική επιτρέπεται ακόμα.

Η απελευθέρωση αυτή των μεταλλικών ιόντων έχει ενοχοποιηθεί για εγκεφαλικές, νευρολογικές βλάβες (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας και πάρκινσον) καθώς και βλάβες στα νεφρά, το θυρεοειδή και το συκώτι. Υπάρχουν αναφορές ότι γέφυρες που περιέχουν νικέλιο, οι οποίες είναι τοποθετημένες σε απονευρωμένα δόντια όπως οι πρώτοι άνω και κάτω γομφίοι (τα δόντια αυτά βρίσκονται σε μεσημβρινούς που αντιστοιχούν στο δεξί και αριστερό μαστό) αλλά και οι γέφυρες που περιέχουν νικέλιο δημιουργούν προδιάθεση για καρκίνο του στήθους. Με εξειδικευμένες μετρήσεις μπορούμε να αξιολογήσουμε το βαθμό δηλητηρίασης του ασθενή από τις μεταλλικές εργασίες που έχει στο στόμα. Μετά την αντικατάσταση των εργασιών αυτών χρησιμοποιούμε εξατομικευμένη ολιστική θεραπεία αποτοξίνωσης για να απομακρύνουμε από τον οργανισμό του τα μέταλλα που τον έχουν μολύνει.

Η Ολιστική Οδοντιατρική μπορεί να αντιμετωπίσει τις προσθετικές απαιτήσεις του ολιστικού ασθενή χρησιμοποιώντας μη-μεταλλικά υλικά όπως η ζιρκονία, οι σύνθετες ρητίνες (comp osite) και τα ολοκεραμικά υλικά συνδυάζοντας την βιοσυμβατότητα με την απόλυτη αισθητική.


Copyright

Μηνάς Ρηγάτος 

Χειρ. Οδοντίατρος
Ειδ. Ομοιοπαθητικός,
Περιοδοντολόγος, Εμφυτευματολόγος.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

Σωκράτους 2 κ΄ Αγίου Νικολάου 101 Γλυφάδα.
Τηλ - Fax: 210 - 89.43.248