03 ipiresies top banner

Εμφυτεύματα

1
Τα οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα (Η ομοιοπαθητική υποστήριξη των οστών)

 

Τι είναι τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα;

Είναι τεχνιτές ρίζες δοντιών κατασκευασμένες από καθαρό τιτάνιο βαθμού II η IV που σκοπό έχουν την αντικατάσταση των χαμένων φυσικών δοντιών
Τα εμφυτεύματα έχουν σχήμα κοχλία (βίδας), κυλίνδρου ή ρίζας δοντιού. Ο ειδικός εμφυτευματολόγος θα αποφασίσει το είδος του εμφυτεύματος που θα χρησιμοποιηθεί στηριζόμενος στις λεπτομερείς κλινικές και ακτινογραφικές εξετάσεις των γνάθων του ασθενή όσο και στις λειτουργικές και αισθητικές του απαιτήσεις.

Πού χρησιμοποιούνται τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα;

Μέχρι πριν λίγα χρόνια η θεραπεία για τους ασθενείς που είχαν χάσει όλα ή τα περισσότερα από τα δόντια τους ήταν η κατασκευή μιας ολικής (μασέλα) ή μερικής οδοντοστοιχίας (βιτάλιο ή μηχανάκι).

 
 
 
2

Πολλοί ασθενείς ανακαλύπτουν με την πάροδο του χρόνου ότι η λύση αυτή δεν μπορεί να αντικαταστήσει με επιτυχία τα φυσικά τους δόντια και παραπονιούνται για αισθητικά προβλήματα, πόνο και δυσφορία κατά τη μάσηση λόγω αστάθειας της οδοντοστοιχίας.

Εάν ήδη φοράτε οδοντοστοιχία γνωρίζετε ίσως τα λειτουργικά και ψυχολογικά προβλήματα που δημιουργούνται όταν η οδοντοστοιχία είναι ασταθής κατά τη διάρκεια της μάσησης, ή όταν μιλάτε ή γελάτε.

Δύο έως οκτώ εμφυτεύματα τοποθετημένα στην πάνω ή στην κάτω γνάθο μπορούν να στηρίζουν μια νέου τύπου οδοντοστοιχία που θα λύσει τα αισθητικά και λειτουργικά σας προβλήματα (μάσηση, ομιλία, γέλιο) με επιτυχία.

Σε περίπτωση που μόνο λίγα δόντια έχουν χαθεί η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων επιτρέπει την κατασκευή μίας ακίνητης γέφυρας χωρίς τροχισμό των γειτονικών δοντιών για την τοποθέτηση στεφανών.

 
 
 
photo emfiteumata
Οστικό κύτταρο με άμεση επαφή με το εμφύτευμα καθαρού τιτανίου.
Εδώ φαίνεται η απόλυτη βιοσυμβατότητα των εμφυτευμάτων καθαρού τιτανίου.

Είναι τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα ασφαλή για τον οργανισμό;

Το υλικό που είναι κατασκευασμένα τα σύγχρονα εμφυτεύματα είναι όπως είπαμε το καθαρό τιτάνιο
( βαθμού ΙΙ και ΙV ).

Όλες οι εκτεταμένες και μακρόχρονες κλινικές και εργαστηριακές έρευνες δείχνουν ότι το υλικό αυτό είναι απόλυτα ασφαλές για τον ανθρώπινο οργανισμό, η τοξικότητά του και η πιθανότητα να προκαλέσει τη γέννηση νεοπλασματικών κυττάρων (καρκίνου) είναι μηδενική και η βιοσυμβατότητά του άριστη.

Το βιοϋλικό αυτό χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην ορθοπεδική και γναθοπροσωπική χειρουργική για τα τελευταία 25 χρόνια.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάνω από 1.000.000 οδοντιατρικά οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα έχουν τοποθετηθεί σε ασθενείς τα τελευταία 10 χρόνια σε Ευρώπη και Αμερική.

Τα εμφυτεύματα που είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο βαθμού V, περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα βανάδιο και αλουμίνιο. το βανάδιο και το αλουμίνιο είναι αλλεργιογόνα ηπατοτοξικά, νευροτοξικά και μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στους νεφρούς, η χρήση τέτοιων εμφυτευμάτων δεν πρέπει να γίνεται δεκτή από τους ασθενείς.

Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας των οστεοενσωματωμένων εμφυτευμάτων;

Το ποσοστό της επιτυχίας τους είναι πολύ υψηλό και ανέρχεται σε 90-98% για μια μακροχρόνια περίοδο 10-15 χρόνων.

Μπορεί οποιοσδήποτε οδοντίατρος να τοποθετήσει οδοντιατρικά εμφυτεύματα;

Αν και κάθε οδοντίατρος έχει το νομικό δικαίωμα να τοποθετήσει εμφυτεύματα, θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή στους ασθενείς μας ότι μόνο ο ειδικός εμφυτευματολόγος είναι αυτό που θα μπορέσει να λύσει με ασφάλεια το πρόβλημά τους.

Τα τελευταία 5 χρόνια τα πιο έγκυρα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής έχουν ιδρύσει μεταπτυχιακές σπουδές για την εξειδίκευση των οδοντιάτρων στην εμφυτευματολογία.

 
 
 
3

Ποια είναι τα θεραπευτικά στάδια για την τοποθέτηση των οστεονεσωματούμενων εμφυτευμάτων;

Τα οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα τοποθετούνται στις γνάθους ακολουθώντας ένα αυστηρό χειρουργικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει (περιληπτικά) τα παρακάτω στάδια:

Στάδιο Ι: τα εμφυτεύματα τοποθετούνται στις γνάθους με ειδικά εργαλεία και τοπική (ή σπάνια γενική) αναισθησία. Παραμένουν εμβυθισμένα στο οστό και καλυμμένα από τα ούλα για 4-6 μήνες.

Στο διάστημα αυτό το οστό που περιβάλλει το εμφύτευμα επουλώνεται και “ενσωματώνεται” με την εξωτερική επιφάνεια του εμφυτεύματος.

Η επέμβαση είναι ανώδυνη, δεν συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές, ο δε μετεγχειρητικός πόνος ελέγχεται με συνήθη παυσίπονα (Depon, Ponstan κτλ).

Κατά τη διάρκεια των 4-6 μετεγχειρητικών μηνών ο ασθενής φορά μια προσωρινή οδοντοστοιχία που του επιτρέπει να μασάει, να καταπίνει και να μιλάει χωρίς προβλήματα.

Στάδιο ΙΙ: μια μικρή χειρουργική επέμβαση επιτρέπει να αποκαλυφθούν τα εμφυτεύματα που βρίσκονται κάτω από τα ούλα και να βιδωθούν πάνω σε αυτά τα τεχνιτά κολοβώματα που θα στηρίζουν την τελική προσθετική εργασία.

Στάδιο ΙΙΙ: η πλήρης επούλωση των ούλων που περιβάλλουν το κολόβωμα διαρκεί 2-4 εβδομάδες. Αμέσως μετά αρχίζει η κατασκευή της τελικής προσθετικής εργασίας που θα στηρίξει τα εμφυτεύματα.

Στάδιο IV: μετά την περάτωση της προσθετικής τελικής αποκατάστασης (στεφάνης, γέφυρας ή οδοντοστοιχίας), ο ασθενής επισκέπτεται τον οδοντίατρό του 2 φορές το χρόνο για τον καθαρισμό του στόματός του από την οδοντική τρυγία (πέτρα) και τον ακτινογραφικό και κλινικό έλεγχο των εμφυτευμάτων.

 
 
 
4

Νέα επιστημονικά δεδομένα που καταργούν τα στάδια Ι, ΙΙ, ΙΙΙ (Τα εμφυτεύματα άμεσης φόρτισης)

Τα τελευταία 10 χρόνια μειώσαμε τον χρόνο εμβύθισης των εμφυτευμάτων στο οστό. Τροποποιήσαμε την επιφάνεια του τιτανίου (υλικού κατασκευής του εμφυτεύματος) ώστε ο χρόνος εμβύθισης να μειωθεί από 3 έως 6 μήνες σε μερικές ώρες έως 1-2 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής έρχεται στο ιατρείο χωρίς δόντια, τοποθετούνται τα εμφυτεύματα και λίγες ώρες μετά, ο ασθενής φεύγει από το ιατρείο με τα καινούρια δόντια του βιδωμένα στα μόλις τοποθετημένα εμφυτεύματα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν η σκληρότητα του οστού του ασθενούς είναι μεγάλη και ο όγκος του οστού είναι αρκετός.

 
 
 
5

Ομοιοπαθητική και εμφυτεύματα

Η βοήθεια της ομοιοπαθητικής στην καλή πρόγνωση των εμφυτευμάτων είναι μεγάλη. Ο ειδικός ομοιοπαθητικός μπορεί να προετοιμάσει τον ασθενή του ένα μήνα πριν με τα κατάλληλα φάρμακα ώστε να αποφύγουμε τον πόνο, τα αιματώματα και το οίδημα (πρήξιμο).

Στην 15χρονη χρησιμοποίηση της ομοιοπαθητικής στην πρακτική μας, είδαμε με χαρά τους ασθενείς να μην πονάνε μετά τις επεμβάσεις, να έχουν πολύ μικρά και μειωμένης διάρκειας οιδήματα και απουσία αιματώματος. Φάρμακα όπως Ledum, Arnica, Ruta, Νatrum Sulph, Symphytum, Apis, Calcarea Phosphoprica και Hypericum, SarcoIactic Acid, China, είναι χρήσιμα σε αυτό το τομέα.

Οι στοματοπλήσεις με βάμμα Calendula και Echinacea εξαλείφουν τον κίνδυνο επιμόλυνσης και απαλλάσσουν τον ασθενή από τον κίνδυνο που εμφανίζει η χρήση “χημικών” αντισηπτικών και αντιβιοτικών.

Η βοήθεια της ομοιοπαθητικής δεν σταματάει εδώ. Με βάση τα όσα γνωρίζουμε και έχουμε ήδη εφαρμόσει από το 1989, ασθενείς με γενικά προβλήματα υγείας όπως διαβήτη (ελεγχόμενο), οστεοπόρωση ή προχωρημένης ηλικίας, μπορούν να αποφύγουν προβλήματα με τα εμφυτεύματά τους δυναμώνοντας την άμυνα του οργανισμού και την ποιότητα μεταβολισμού (λειτουργίας) του οστού, με την κατάλληλη φυτοθεραπευτική και ομοιοπαθητική αγωγή.

 

Copyright

Μηνάς Ρηγάτος 

Χειρ. Οδοντίατρος
Ειδ. Ομοιοπαθητικός,
Περιοδοντολόγος, Εμφυτευματολόγος.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

Σωκράτους 2 κ΄ Αγίου Νικολάου 101 Γλυφάδα.
Τηλ - Fax: 210 - 89.43.248