03 ipiresies top banner

Αισθητική ολιστική οδοντιατρική

Τι είναι το ωραίο?

Η ελληνική αρχαιότητα έχει να παρουσιάσει ένα αυθεντικό αίσθημα του ωραίου και του υπέροχου, τόσο στην ποίηση, τη γλυπτική και την αρχιτεκτονική, όσο και στη νομοθεσία και τα ήθη της εποχής.

Mία από τις πρώτες αναλύσεις σχετικά με την καλλιτεχνική δραστηριότητα, από την εποχή του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, επισημαίνει ότι η τέχνη είναι αναπαράσταση ή “μίμηση” καταστάσεων του φυσικού κόσμου και της ανθρώπινης ζωής. Ένα άγαλμα, ένας ζωγραφικός πίνακας, επιχειρούν να αποδώσουν μορφές, χρώματα, και καταστάσεις από τη ζωή που τραβούν την προσοχή μας. Όσο πιο πιστή είναι η αναπαράσταση, τόσο πιο ωραίο είναι το έργο τέχνης• και είναι ωραίο, επειδή κατορθώνει να συλλάβει την αρμονία της μορφής του αντικειμένου που απεικονίζει, της πράξης ή της κατάστασης που περιγράφει. Ο τρόπος παρατήρησης, η οπτική γωνία, αλλά και οι διαθέσεις και τα συναισθήματα του παρατηρητή διαμορφώνουν μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών “όψεων” αυτής της “αντικειμενικής” πραγματικότητας. ο ανθρώπινος νους δεν είναι ένας παθητικός δέκτης εντυπώσεων, αλλά επεξεργάζεται τα στοιχεία που προσλαμβάνει από τις αισθήσεις, συμβάλλοντας σημαντικά στην ίδια την απεικόνιση του εξωτερικού κόσμου.

 

Τι είναι ένα ωραίο χαμόγελο

Για την ολοκλήρωση μιας επιτυχημένης αισθητικής παρέμβασης στο χαμόγελο ενός ατόμου, που επιθυμεί να το βελτιώσει, οφείλουμε να εστιάζουμε την προσοχή μας όχι μόνο ΣΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ, αλλά και στα βασικά γνωρίσματα του ίδιου του προσώπου ικανά να προκαλέσουν αισθητική συγκίνηση Δε νοείται χαμόγελο χωρίς αναγνώριση της αισθητικής ιδιαιτερότητας, η οποία διαφέρει από άτομο σε άτομο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός βαθμός σχετικότητας στην ερμηνεία και την αξιολόγηση του ωραίου. Μόνο η δοκιμασία του χρόνου μπορεί να χαρακτηρίσει κλασσική την ομορφιά.

 

Οι δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας –τα σύγχρονα οδοντιατρικά υλικά- μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε την οδοντιατρική τέχνη με νέους τρόπους, οι οποίοι θέτουν σε αμφισβήτηση παραδοσιακές αντιλήψεις αλλά και διευρύνουν τους ορίζοντες της καλλιτεχνικής μας δημιουργίας. Όπως και να ‘χει το πράγμα, είναι βέβαιο ότι η τέχνη της σύγχρονης οδοντιατρικής αποκαλύπτει νέες διαστάσεις της πραγματικότητας - ή θα μπορούσαμε καλύτερα να πούμε πως την εμπλουτίζει με νέα στοιχεία. Μας κάνει τελικά να βλέπουμε το χαμόγελο με διαφορετικό μάτι, συνειδητοποιώντας ότι η αρμονία ενός όμορφου προσώπου μας συμφιλιώνει με το ίδιο μας τον εαυτό.

- Η μελέτη των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων κάθε προσώπου, η ερμηνεία και η κριτική αξιολόγησή του, ξεκινούν συνήθως από την εξέταση της ψυχολογίας του κάθε ατόμου και της μοναδικότητας του. Η αξιολόγηση ενός όμορφου χαμόγελου καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις αισθητικές προτιμήσεις και το καλλιτεχνικό "γούστο" του κοινού κάθε εποχής και κοινωνίας, που επηρεάζονται από πολλούς -οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς- παράγοντες και αναπτύσσουν συγκεκριμένες προσδοκίες και αντιδράσεις απέναντι στη νέα δημιουργία. Αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση και την καλλιέργεια των αισθητικών αντιλήψεων παίζει η κατάλληλη παιδεία.

Παρά τις διαφορές στα αισθητικά κριτήρια συγκεκριμένων εποχών και κοινωνιών, μέσα από την ιστορία της οδοντιατρικής διαμορφώνονται ορισμένοι "Κανόνες", αισθητικά πρότυπα, που αναδεικνύονται μέσα από "μεγάλες" δημιουργίες, χαμόγελα που αντέχουν στη "δοκιμασία του χρόνου" και εξακολουθούν να συγκινούν τους περισσότερους ανθρώπους.

- Η συνδυαστική θεώρηση των διαφορετικών παραγόντων διαμόρφωσης και ανάδειξης της αισθητικής μας αξίας μας βοηθά να κατανοήσουμε τον σπουδαίο ρόλο που παίζει το αρμονικό χαμόγελο στην διαμόρφωση της ψυχολογίας μας .

 

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΧΡΟΝΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ.

Η αισθητική οδοντιατρική χρησιμοποιεί της στεφάνες-θήκες από ολοκεραμικά υλικά και από ζιρκόνια -δηλαδή υλικά που δεν έχουν σκελετό από μέταλλο-όπως και υλικά από ρητίνες-composites , για να αλλάξει η να βελτιώσει το σχήμα και το χρώμα του δοντιών μας με τρόπο απολυτά φυσικό .Το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να ξεχωρίσει το πραγματικό από το τεχνητό. ΦΥΣΙΚΑ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΑΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΣ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΩΠΟΥ.

 

Στα φωτογραφικά παραδείγματα που ακολουθούν μπορείτε να δείτε προσθετικές εργασίες που έκανα στο ιατρείο μου χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα υλικά που προανέφερα.

 

DSCN1234 1
Ο ασθενής έπρεπε να αλλάξει τις μεταλλικές του γέφυρες που ήταν από κράμα νικελίου με γέφυρες ζιρκονίου. Οι παλιές γέφυρες του προκαλούσαν αλλεργία στο πρόσωπο και αίσθημα κάυσου στη γλώσσα. Η μέτρηση με συσκευή βιοσυντονισμού το επιβεβαίωσε. Εδώ βλέπετε τα πίσω πάνω και κάτω δόντια χωρίς τις γέφυρες.

 

DSCN1234Β 1
ο Ασθενής με τις γέφυρες ζιρκονίας στο στόμα του. Η αισθητική αρμονία του χαμόγελου του έχει ολοκληρωθεί.

 

01ritines
Η ασθενής παρουσιάζει μεγάλο αισθητικό πρόβλημα στα δόντια της άνω γνάθου και κίτρινη δυσχρωμία στα δόντια της άνω και κάτω γνάθου.

 

AsthenisA2
Τα δόντια της άνω και κάτω γνάθου απέκτησαν ιδανικό χρώμα και σχήμα. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν προσόψεις από ρητίνες (composite)

 

Copyright

Μηνάς Ρηγάτος 

Χειρ. Οδοντίατρος
Ειδ. Ομοιοπαθητικός,
Περιοδοντολόγος, Εμφυτευματολόγος.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

Σωκράτους 2 κ΄ Αγίου Νικολάου 101 Γλυφάδα.
Τηλ - Fax: 210 - 89.43.248