03 ipiresies top banner

Κύστεις και Οστικά ελλείμματα των γνάθων

Περίληψη

Παρουσιάζουμε ένα περιστατικό μιας μεγάλης επιμολυσμένης κύστης στην περιοχή των τομέων της άνω γνάθου που είχε σαν αποτέλεσμα την διάτρηση του οστικού πετάλου της ρινικής κοιλότητας. Συνδυάσαμε την Ομοιοπαθητική και σύγχρονες αναπλαστικές τεχνικές της γναθοχειρουργικής για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την επιμολυσμένη αυτή κύστη.

 

Ο ασθενής της φωτογραφίας (φωτό Ρ1Α) ήρθε στο ιατρείο μου παραπονούμενος για έντονο πόνο στην περιοχή των τομέων της άνω γνάθου. Είχε έντονη δυσοσμία στο στόμα, ενώ από τη μύτη είχε εκκρίσεις βλενοπυώδους κιτρινοπράσινου εκκρίματος. Εξετάζοντάς τον κλινικά και αντινογραφικά με οπισθοφατνιακές ακτινογραφιες και αξονική τομογραφία, διαπιστώσαμε την ύπαρξη κύστης μεγέθους 12Χ12Χ13χιλιοστών (φωτό Ρ2-Ρ2Α) στην περιοχή 21-22, δηλαδή των αριστερών τομέων της άνω γνάθου. Η επιμολυσμένη κύστη είχε καταστρέψει το οστικό πέταλο του εδάφους της ρινικής κοιλότητας (φωτό Ρ2, Ρ6, Ρ7) και το προστομιακό πέταλο της φατνιακής ακρολοφίας (Ρ5 φωτό). Μπορείτε να μελετήσετε το μέγεθος της βλάβης, βλέποντας τις φωτογραφίες Ρ2 έως και Ρ8. Στις φωτογραφίες Ρ7 και Ρ8 φαίνεται τρισδιάστατη απεικόνιση της βλάβης, όπως αυτή εμφανίζεται στην πραγματικότητα.

 

Α) Στάδιο ένα - Παροχέτευση

Θεραπεία: Πριν κάνουμε την ακροριζεκτομή, προχωρήσαμε στην παροχέτευση της βλάβης προστομιακά. Από την κύστη έβγαινε ένα βλενοπυώδες υγρό, χρώματος κιτρινοπράσινου και ιδιαίτερα δύσοσμο. Συνταγογραφήσαμε: Pyrogenium 12x, 3 pills 3 φορές την ημέρα, Mercurius vivus 12x, 3 pills 3 φορές την ημέρα και Silicea 8x, 3 pills 3 φορές την ημέρα. Με το Pyrogenius και το Mercurius αναχαιτίσαμε τη φλεγμονή. Με το Silicea παροχετεύσαμε το περιεχόμενο της κύστης. Στοματοπλύσεις με βάμμα θυμαριού (η θυμόλη που περιέχει, έχει ισχυρές αντιβιοτικές ιδιότητες) και βάμμα Calendula 3 φορές την ημέρα, συνταγογραφήθηκαν παράλληλα με τα ομοιοπαθητικά φάρμακα. Σε 8 ημέρες η κύστη είχε «στεγνώσει» και καμιά δυσοσμία ή βλενοπυώδες έκκριμα δεν ήταν ορατά.

 

Β) Στάδιο 2 - Αισθητική αποκατάσταση.

Δύο μέρες πριν την επέμβαση, αφαιρέσαμε τους κατεστραμμένους οδοντικούς ιστούς (φωτό Ρ1Β) και ανακατασκευάσαμε με ρητίνες (composites) τα δόντια του ασθενή (φωτό Ρ1Γ)

 

Γ) Στάδιο 3 - Χειρουργική αφαίρεση της κύστης

Συνταγογραφήσαμε:

A. Amoxyle 1gr ανά 12ωρο για 6 μέρες.

B. Κάποιο καλό προβιοτικό για 15 μέρες, για την προστασία του στομάχου - εντέρου από την αντιβίωση.

C. Μίγμα Arnica 12x (για τον μετεγχειρητικό πόνο) + Ruta 12x (για την επούλωση και τη θρέψη του περιόστεου)+Symphytum 8x + Calcarea phos 8x (για την ταχύτερη μετατροπή του οστικού μοσχεύματος σε φυσιολογικό οστίτη ιστό. Τα φάρμακα αυτά τα άρχισε ο ασθενής 2 μέρες πριν την επέμβαση και τα συνέχισε για 8 μήνες. Έπαιρνε 5 σταγόνες πρωί - βράδυ κάτω από τη γλώσσα.

D. Τις στοματοπλύσεις με Calendula 50%, Hypericum 50%, για την γρήγορη επούλωση των χειρουργικών τομών και την αντισηψία της στοματικής κοιλότητας.

E. Διάλυμα χλωρεξιδίνης για 15 μέρες, μέχρι δηλαδή ο ασθενής να ξαναρχίσει το βούρτσισμα.

 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ

Έγινε ακροριζεκτομή των τομέων 21-22 (φωτό Ρ9). Η κύστη αποξέστηκε εξολοκλήρου και το κενό γεμίστηκε με μίγμα οστικού μοσχεύματος βόιας προέλευσης και αυτογενούς οστού, που συλλέξαμε από την κάτω γνάθο του ασθενή. Η επικοινωνία - διάτρηση του προστομιακού οστικού πετάλου και της ρινικής κοιλότητας κλείστηκε με απορροφήσιμες μεμβράνες κολλαγόνου Cytolast. Το τραύμα συρράφτηκε ανά πρώτο σκοπό. Δεν δόθηκε κανένα αντιφλεγμονώδες ή αντιοιδηματικό. Μόνο συστήσαμε στον ασθενή να παίρνει το ομοιοπαθητικό μείγμα με την Arnica κάθε μισή ώρα για τις πρώτες 12 ώρες και να βάζει παγοκύστη στην χειρουργημένη περιοχή για τρεις μέρες.

Τα παυσίπονα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν παρακεταμόλη (DEPON 500mg) 2 ανά 6ωρο για 3 μέρες.

Τα ράμματα αφαιρέθηκαν σε 10 ημέρες. Το οίδημα σταμάτησε να είναι ορατό σε 3 ημέρες.

 

Δ) Στάδιο οστικής ανάπλασης (φωτο Ρ9, Ρ10, Ρ11)

Στις παραπάνω φωτογραφίες παρατηρούμε την πύκνωση του μοσχεύματος μέσα στο χρόνο και την μετατροπή του σε πυκνό οστίτη ιστό (φωτο Ρ11). Η Ομοιοπαθητική με το μίγμα της Arnica επιταχύνει την μετατροπή του μοσχεύματος σε οστίτη ιστό.

 

Συμπέρασμα:

Η χρησιμοποίηση ομοιοπαθητικών φαρμάκων στη γναθοχειρουργική είναι ιδιαίτερα επιτυχής. Μας βοηθάει να εξαλείψουμε ή έστω να περιορίσουμε τη χρήση των αντιφλεγμονωδών, αντι-οιδηματικών και αντιβιοτικών φαρμάκων στο ελάχιστο δυνατόν. Επίσης, συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη γρήγορη μετατροπή του οστικού μοσχεύματος σε υγιή οστίτη ιστό. Τα βάμματα calendula, thyme και Hypericum είναι 3 πολύτιμοι βοηθοί μας. Συμβάλλουν στην αντισηψία της στοματικής κοιλότητας και στη γρήγορη επούλωση των χειρουργικών τομών. 

Οι φωτογραφίες του κειμένου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του συγγραφέα και απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευσή τους.


Copyright

Μηνάς Ρηγάτος 

Χειρ. Οδοντίατρος
Ειδ. Ομοιοπαθητικός,
Περιοδοντολόγος, Εμφυτευματολόγος.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

Σωκράτους 2 κ΄ Αγίου Νικολάου 101 Γλυφάδα.
Τηλ - Fax: 210 - 89.43.248