03 ipiresies top banner

Οστεοενσωματούμενα οδοντικά εμφυτεύματα

Οστεοενσωματούμενα οδοντικά εμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι τεχνητές ρίζες δοντιών, που σκοπό έχουν την αντικατάσταση των χαμένων φυσικών δοντιών.

 

Είναι κατασκευασμένες από:

α) καθαρό τιτάνιο (βαθμού 2 ή 4 που περιέχει τιτάνιο, οξυγόνο 0,4%, υδρογόνο 0,015%, άζωτο 0,05%, σίδηρο 0,55% και άνθρακα 0,1%),

β) κράμα τιτανίου βαθμού 5 ή 23 που περιέχει επίσης αλουμίνιο 6% και βανάδιο 4%,

γ) ζιρκόνιο. Τα εμφυτεύματα έχουν σχήμα κοχλία (βίδας), κυλίνδρου ή ρίζας δοντιού. Ο ειδικός εμφυτευματολόγος θα αποφασίσει το είδος του εμφυτεύματος που θα χρησιμοποιηθεί, στηριζόμενος στις λεπτομερείς κλινικές και ακτινογραφικές εξετάσεις των γνάθων του ασθενή όσο και στις λειτουργικές και αισθητικές του απαιτήσεις.

 

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η θεραπεία για τους ασθενείς που είχαν χάσει όλα ή τα περισσότερα από τα δόντια τους ήταν η κατασκευή μιας ολικής (μασέλα) ή μερικής οδοντοστοιχίας (βιτάλιο ή μηχανάκι). Πολλοί ασθενείς ανακαλύπτουν με την πάροδο του χρόνου ότι η λύση αυτή δεν μπορεί να αντικαταστήσει με επιτυχία τα φυσικά τους δόντια και παραπονιούνται για αισθητικά προβλήματα, πόνο και δυσφορία κατά τη μάσηση λόγω αστάθειας της οδοντοστοιχίας. Εάν ήδη φοράτε οδοντοστοιχία, γνωρίζετε ίσως τα λειτουργικά και ψυχολογικά προβλήματα που δημιουργούνται όταν η οδοντοστοιχία είναι ασταθής κατά τη διάρκεια της μάσησης, ή όταν μιλάτε ή γελάτε. Δύο έως οκτώ εμφυτεύματα, τοποθετημένα στην πάνω ή στην κάτω γνάθο, μπορούν να στηρίζουν μια νέου τύπου οδοντοστοιχία που θα λύσει τα αισθητικά και λειτουργικά σας προβλήματα (μάσηση, ομιλία, γέλιο) με επιτυχία.

 

Σε περίπτωση που μόνο λίγα δόντια έχουν χαθεί, η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων επιτρέπει την κατασκευή μίας ακίνητης γέφυρας, χωρίς τροχισμό των γειτονικών δοντιών για την τοποθέτηση στεφανών. Ομοιοπαθητική και εμφυτεύματα Η βοήθεια της ομοιοπαθητικής στην καλή πρόγνωση των εμφυτευμάτων είναι μεγάλη. Ο ειδικός ομοιοπαθητικός μπορεί να προετοιμάσει τον ασθενή του πριν την επέμβαση με τα κατάλληλα φάρμακα, ώστε να αποφευχθούν τα αιματώματα, ο πόνος και το οίδημα (πρήξιμο). Τα φάρμακα χορηγούνται μετά τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού του ασθενούς. Μετά την εμφύτευση, ο ασθενής λαμβάνει για 12 μήνες ομοιοπαθητική θεραπεία, μειώνοντας το χρόνο οστεοενσωμάτωσης των εμφυτευμάτων κατά 20 έως 30 τοις εκατό. Με την ομοιοπαθητική μετεγχειρητική θεραπεία πυκνώνουμε τη δομή του οστού και βελτιώνουμε την αιμάτωσή του. Με αυτό τον τρόπο καλυτερεύουμε την πρόγνωση των εμφυτευμάτων στο βάθος του χρόνου.

 

Στην 20χρονη χρησιμοποίηση της ομοιοπαθητικής στην πρακτική μας, είδαμε με χαρά τους ασθενείς να μην πονάνε μετά τις επεμβάσεις, να έχουν πολύ μικρά και μειωμένης διάρκειας οιδήματα και απουσία αιματώματος. Φάρμακα όπως τα Ledum, Βellis, Arnica, Ruta, Νatrum Sulph, Symphytum, Apis, Calcarea Phosphoprica, Hypericum, SarcoIactic Acid, China,silicea, είναι χρήσιμα σε αυτόν τον τομέα. Οι στοματοπλύσεις με βάμμα Calendula, propolis, thyme και Echinacea εξαλείφουν τον κίνδυνο επιμόλυνσης και απαλλάσσουν τον ασθενή από τον κίνδυνο που εμφανίζει η χρήση “χημικών” αντισηπτικών και αντιβιοτικών.

 

Η βοήθεια της ομοιοπαθητικής δεν σταματάει εδώ. Με βάση τα όσα γνωρίζουμε και έχουμε ήδη εφαρμόσει από το 1989, ασθενείς με γενικά προβλήματα υγείας όπως διαβήτη (ελεγχόμενο), οστεοπόρωση ή άτομα προχωρημένης ηλικίας, μπορούν να αποφύγουν προβλήματα με τα εμφυτεύματά τους δυναμώνοντας την άμυνα του οργανισμού και την ποιότητα μεταβολισμού (λειτουργίας) του οστού, με την κατάλληλη φυτοθεραπευτική και ομοιοπαθητική αγωγή.

 

Είναι τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα ασφαλή για τον οργανισμό;

Το υλικό που είναι κατασκευασμένα τα σύγχρονα εμφυτεύματα είναι όπως είπαμε, κυρίως το καθαρό τιτάνιο. Όλες οι εκτεταμένες και μακρόχρονες κλινικές και εργαστηριακές έρευνες δείχνουν ότι το υλικό αυτό είναι απόλυτα ασφαλές για τον ανθρώπινο οργανισμό, η τοξικότητά του και η πιθανότητα να προκαλέσει τη γέννηση νεοπλασματικών κυττάρων (καρκίνου) είναι μηδενική και η βιοσυμβατότητά του άριστη. Το βιοϋλικό αυτό, χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην ορθοπεδική και γναθοπροσωπική χειρουργική τα τελευταία 25 χρόνια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάνω από 1.000.000 οδοντιατρικά οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα έχουν τοποθετηθεί σε ασθενείς τα τελευταία 10 χρόνια, σε Ευρώπη και Αμερική. Τα εμφυτεύματα κατασκευασμένα από κράματα τιτανίου βαθμού 5 και 23 πρέπει κατά την προσωπική μου γνώμη να μην χρησιμοποιούνται, γιατί περιέχουν βανάδιο και αλουμίνιο. Και τα δυο αυτά μέταλλα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο νευρικό σύστημα και το ήπαρ, αν απορροφηθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα εμφυτεύματα από ζιρκόνιο έχουν αρχίσει να τοποθετούνται τα τελευταία χρόνια και είναι κατά τους κατασκευαστές βιοσυμβατά. Η προσρόφηση υγρασίας από τον οστικό ιστό φαίνεται να εξασθενεί την αντοχή τους μετά από λίγα χρόνια χρήσης. Η εμφάνιση κατάγματος στα εμφυτεύματα αυτά είναι πολύ πιο συχνή από ότι στα εμφυτεύματα τιτανίου. Σε εμφυτεύματα ζιρκονίου έχουν επίσης μετρηθεί υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας. Κατά την προσωπική μου γνώμη, χρειάζονται αρκετές επιστημονικές έρευνες ακόμη πάνω στα εμφυτεύματα από ζιρκόνιο, ώστε να τα προτιμήσω έναντι του καθαρού τιτανίου. Μπορεί οποιοσδήποτε οδοντίατρος να τοποθετήσει οδοντιατρικά εμφυτεύματα; Αν και κάθε οδοντίατρος έχει το νομικό δικαίωμα να τοποθετήσει εμφυτεύματα, θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή στους ασθενείς μας, ότι μόνο ο ειδικός εμφυτευματολόγος είναι αυτός που θα μπορέσει να λύσει με ασφάλεια το πρόβλημά τους. Τα τελευταία 20 χρόνια, τα πιο έγκυρα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής έχουν ιδρύσει μεταπτυχιακές σπουδές για την εξειδίκευση των οδοντιάτρων στην εμφυτευματολογία.

 

Ποια είναι τα θεραπευτικά στάδια για την τοποθέτηση των οστεονεσωματούμενων εμφυτευμάτων; Τα οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα τοποθετούνται στις γνάθους ακολουθώντας ένα αυστηρό χειρουργικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει (περιληπτικά) τα παρακάτω στάδια:

 

Στάδιο Ι: τα εμφυτεύματα τοποθετούνται στις γνάθους με ειδικά εργαλεία και τοπική (ή σπάνια γενική) αναισθησία. Παραμένουν εμβυθισμένα στο οστό και
καλυμμένα από τα ούλα για 2-6 μήνες. Στο διάστημα αυτό το οστό που περιβάλλει το εμφύτευμα επουλώνεται και “ενσωματώνεται” με την εξωτερική επιφάνεια του εμφυτεύματος. Η επέμβαση είναι ανώδυνη, δεν συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές, ο δε μετεγχειρητικός πόνος ελέγχεται με συνήθη παυσίπονα ή ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Στάδιο ΙΙ: Μετά την πλήρη οστεοενσωμάτωση των εμφυτευμάτων αρχίζει η κατασκευή της τελικής προσθετικής εργασίας που θα υποστηριχτεί από τα εμφυτεύματα.

Στάδιο ΙΙΙ: Μετά την περάτωση της προσθετικής τελικής αποκατάστασης (στεφάνης, γέφυρας ή οδοντοστοιχίας), ο ασθενής επισκέπτεται τον οδοντίατρό του 2 φορές το χρόνο για τον καθαρισμό του στόματός του από την οδοντική τρυγία (πέτρα) και τον ακτινογραφικό και κλινικό έλεγχο των εμφυτευμάτων.

 

Νέα επιστημονικά δεδομένα που καταργούν τα στάδια Ι, ΙΙ, ΙΙΙ (Τα εμφυτεύματα άμεσης φόρτισης)

Τα τελευταία 10 χρόνια μειώσαμε τον χρόνο εμβύθισης των εμφυτευμάτων στο οστό. Τροποποιήσαμε την επιφάνεια του τιτανίου (υλικού κατασκευής του εμφυτεύματος), ώστε ο χρόνος εμβύθισης να μειωθεί από 2 έως 6 μήνες, σε μερικές ώρες έως 1-2 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής έρχεται στο ιατρείο χωρίς δόντια, τοποθετούνται τα εμφυτεύματα, και λίγες ώρες μετά ο ασθενής φεύγει από το ιατρείο με τα καινούρια δόντια του βιδωμένα στα μόλις τοποθετημένα εμφυτεύματα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν η σκληρότητα του οστού του ασθενούς είναι μεγάλη και ο όγκος του οστού είναι αρκετός. 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

Σωκράτους 2 κ΄ Αγίου Νικολάου 101 Γλυφάδα.
Τηλ - Fax: 210 - 89.43.248